ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ

Η βιοψία μαστού είναι μια διαδικασία αφαίρεσης δείγματος ιστού μαστού για εξέταση. Το δείγμα ιστού αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου οι γιατροί που ειδικεύονται στην ανάλυση αίματος και ιστού σώματος (παθολόγοι) εξετάζουν το δείγμα ιστού και παρέχουν διάγνωση. Μια βιοψία μαστού μπορεί να συνιστάται εάν έχετε μια ύποπτη περιοχή στο στήθος σας, όπως ένα εξόγκωμα του μαστού ή άλλα σημεία και συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση ασυνήθιστων ευρημάτων σε μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή άλλη εξέταση μαστού.

Τα αποτελέσματα μιας βιοψίας μαστού μπορούν να δείξουν εάν η εν λόγω περιοχή είναι καρκίνος του μαστού ή όχι. Η αναφορά παθολογίας από τη βιοψία μαστού μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει εάν χρειάζεστε επιπλέον χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία.

Γιατί γίνεται

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει βιοψία μαστού εάν:

 • Εσείς ή ο γιατρός σας αισθάνεστε ένα εξόγκωμα ή πάχυνση στο στήθος και ο γιατρός σας υποπτεύεται καρκίνο του μαστού
 • Η μαστογραφία σας δείχνει μια ύποπτη περιοχή στο στήθος σας
 • Ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστού (MRI) αποκαλύπτει ένα ύποπτο εύρημα
 • Έχετε ασυνήθιστες αλλαγές στη θηλή ή στον ωμό, συμπεριλαμβανομένης της απολέπισης

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη βιοψία μαστού περιλαμβάνουν:

 • Μώλωπες και πρήξιμο του μαστού
 • Λοίμωξη ή αιμορραγία στο σημείο της βιοψίας
 • Αλλαγή της εμφάνισης του μαστού, ανάλογα με το πόσο ιστός αφαιρείται και πώς επουλώνεται το στήθος
 • Πρόσθετη χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία, ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν αναπτύξετε πυρετό ή εάν το σημείο της βιοψίας γίνει κόκκινο. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια λοίμωξης που μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία.

Πώς να προετοιμαστείτε.

Πριν από τη βιοψία μαστού, ενημερώστε το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες
 • Έχετε πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες επτά ημέρες
 • Λαμβάνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος
 • Δεν μπορείτε να ξαπλώσετε στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Εάν η βιοψία μαστού θα γίνει με χρήση μαγνητικής τομογραφίας, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε καρδιακό βηματοδότη ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στο σώμα σας. Ενημερώστε επίσης το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Η μαγνητική τομογραφία γενικά δεν συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές διαδικασίες βιοψίας μαστού για τη λήψη δείγματος ιστού από το μαστό. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία με βάση το μέγεθος, τη θέση και άλλα χαρακτηριστικά της ύποπτης περιοχής στο στήθος σας. Εάν δεν είναι σαφές γιατί κάνετε έναν τύπο βιοψίας αντί για άλλο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει.

Για πολλές βιοψίες, θα λάβετε μια ένεση για να μουδιάσει την περιοχή του μαστού που πρόκειται να υποβληθεί σε βιοψία. Οι τύποι διαδικασιών βιοψίας μαστού περιλαμβάνουν:

 • Βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα. Αυτός είναι ο απλούστερος τύπος βιοψίας μαστού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ενός όγκου που μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης μαστού. Για τη διαδικασία, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι. Ενώ ο γιατρός σας σταθεροποιεί το εξόγκωμα με το ένα χέρι χρησιμοποιεί το άλλο χέρι για να κατευθύνει μια πολύ λεπτή βελόνα μέσα στο εξόγκωμα. Η βελόνα είναι προσαρτημένη σε μια σύριγγα που μπορεί να συλλέξει δείγμα κυττάρων ή υγρού από το εξόγκωμα. Η αναρρόφηση με λεπτή βελόνα είναι ένας γρήγορος τρόπος για να γίνει διάκριση μεταξύ μιας κύστης γεμάτης υγρό και μιας στερεής μάζας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή μιας πιο επεμβατικής διαδικασίας βιοψίας. Εάν, ωστόσο, η μάζα είναι στερεή, μπορεί να χρειαστεί μια διαδικασία για τη συλλογή δείγματος ιστού.
 • Βιοψία πυρήνα με βελόνα. Αυτός ο τύπος βιοψίας μαστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση ενός όγκου μαστού που είναι ορατό σε μαστογραφία ή υπερηχογράφημα ή που αισθάνεται ο γιατρός σας κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης μαστού. Ένας ακτινολόγος ή χειρουργός χρησιμοποιεί μια λεπτή, βελόνα για να αφαιρέσει δείγματα ιστού από τη μάζα του μαστού, συνήθως χρησιμοποιώντας υπερήχους ως οδηγό. Αρκετά δείγματα, το καθένα περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, συλλέγονται και αναλύονται. Ανάλογα με τη θέση της μάζας, άλλες τεχνικές απεικόνισης, όπως μαστογραφία ή μαγνητική τομογραφία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση της τοποθέτησης της βελόνας για τη λήψη του δείγματος ιστού.
 • Στερεοτακτική βιοψία. Αυτός ο τύπος βιοψίας χρησιμοποιεί μαστογραφίες για τον εντοπισμό ύποπτων περιοχών εντός του μαστού. Για αυτή τη διαδικασία, γενικά ξαπλώνετε με το πρόσωπο προς τα κάτω σε ένα τραπέζι βιοψίας με ένα από τα στήθη σας τοποθετημένα σε μια τρύπα στο τραπέζι. Ή μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία σε καθιστή θέση. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 30 λεπτά έως 1 ώρα. Εάν είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα για τη διαδικασία, το τραπέζι θα σηκωθεί μόλις βρεθείτε σε άνετη θέση. Το στήθος σας συμπιέζεται σταθερά μεταξύ δύο πλακών ενώ λαμβάνονται μαστογραφίες για να δείξουν στον ακτινολόγο την ακριβή θέση της περιοχής για βιοψία. Ο ακτινολόγος κάνει μια μικρή τομή — μήκους περίπου 6 χιλιοστών στο στήθος. Στη συνέχεια, εισάγει μια βελόνα που λειτουργεί με κενό και αφαιρεί αρκετά δείγματα ιστού.
 • Χειρουργική βιοψία. Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής βιοψίας αφαιρείται μέρος ή όλη η μάζα του μαστού για εξέταση. Μια χειρουργική βιοψία γίνεται συνήθως σε ένα χειρουργείο χρησιμοποιώντας αναισθητικό που χορηγείται μέσω μιας φλέβας στο χέρι. Εάν η μάζα του μαστού δεν μπορεί να γίνει αισθητή, ο ακτινολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται εντοπισμός σύρματος για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή προς τη μάζα για τον χειρουργό. Αυτό γίνεται πριν από την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα προσπαθήσει να αφαιρέσει ολόκληρη τη μάζα του μαστού μαζί με το σύρμα. Για να διασφαλιστεί ότι έχει αφαιρεθεί ολόκληρη η μάζα, ο ιστός αποστέλλεται στο εργαστήριο του νοσοκομείου για αξιολόγηση. Οι παθολόγοι που εργάζονται στο εργαστήριο θα εργαστούν για να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει καρκίνος του μαστού στη μάζα. Αξιολογούν επίσης τις άκρες (περιθώρια) της μάζας για να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στα όρια.

Μετά από βιοψία μαστού

Με όλους τους τύπους βιοψίας μαστού εκτός από τη χειρουργική βιοψία, θα επιστρέψετε στο σπίτι μόνο με επιδέσμους και μια παγοκύστη πάνω από το σημείο της βιοψίας. Οι μώλωπες είναι συχνοί μετά από διαδικασίες βιοψίας πυρήνα με βελόνα. Για να ανακουφίσετε τον πόνο και την ενόχληση μετά από βιοψία μαστού, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο και να εφαρμόσετε μια κρύα συσκευασία όπως χρειάζεται για να μειώσετε το πρήξιμο.

Εάν κάνετε χειρουργική βιοψία, πιθανότατα θα κάνετε ράμματα. Πιθανότατα θα πάτε σπίτι την ίδια μέρα της διαδικασίας και μπορείτε συνήθως να συνεχίσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας την επόμενη μέρα. Ο γιατρός σας θα σας πει πώς να προστατεύσετε τα ράμματά σας.