Καρκίνος του μαστού. Και μόνο η ανάγνωση αυτών των λέξεων μπορεί να κάνει πολλές γυναίκες να ανησυχούν. Και αυτό είναι φυσικό. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που έχει επηρεαστεί από την ασθένεια.
Αλλά υπάρχουν πολλά καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού αυτές τις μέρες. Οι θεραπείες βελτιώνονται συνεχώς και γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ τρόπους πρόληψης της νόσου. Αυτά τα απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Δεν ισχύουν όλα για κάθε γυναίκα, αλλά στο σύνολό τους μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.
1. Κρατήστε το βάρος υπό έλεγχο
Είναι εύκολο να το αγνοήσετε γιατί λέγεται τόσο συχνά, αλλά η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για όλους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
2. Να είστε σωματικά δραστήριοι
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του καθένα μας. Οι γυναίκες που ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η τακτική άσκηση είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το βάρος υπό έλεγχο.
3. Φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας – και περιορίστε το αλκοόλ
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και περιορίστε το αλκοόλ. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το να μην πίνετε καθόλου είναι η γενικά καλύτερη επιλογή για την υγεία σας.
4. Μην καπνίζετε
Εκτός από τους πολλούς άλλους κινδύνους για την υγεία, το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 διαφορετικούς καρκίνους – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε το συντομότερο δυνατό. Και η λήψη βοήθειας από κάποιον ειδικό μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητές σας να το κόψετε οριστικά.
5. Αποφύγετε τα αντισυλληπτικά χάπια, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών ή εάν καπνίζετε
Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν τόσο κινδύνους όσο και οφέλη. Όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα, τόσο μικρότεροι είναι οι κίνδυνοι. Ενώ οι γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτός ο κίνδυνος εξαφανίζεται γρήγορα, ωστόσο, μετά τη διακοπή του χαπιού. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου είναι επίσης αυξημένος κατά τη λήψη του χαπιού – ιδιαίτερα εάν μια γυναίκα καπνίζει. Αλλά η μακροχρόνια χρήση μπορεί επίσης να έχει σημαντικά οφέλη, όπως τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και της μήτρας. Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτρέπουν επίσης την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επομένως υπάρχουν επίσης πολλά υπέρ τους. Εάν ανησυχείτε πολύ για τον καρκίνο του μαστού, η αποφυγή αντισυλληπτικών χαπιών είναι μια επιλογή για μείωση του κινδύνου.
6. Αποφύγετε την ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση
Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση δεν πρέπει να λαμβάνεται μακροπρόθεσμα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Μελέτες δείχνουν μεικτές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και μειώνοντας τον κίνδυνο άλλων. Είτε τα οιστρογόνα λαμβάνονται από μόνα τους είτε συνδυάζονται με προγεστίνη, οι ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εάν οι γυναίκες λαμβάνουν ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να είναι για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Το καλύτερο άτομο για να μιλήσετε για τους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονοθεραπείας για την εμμηνόπαυση είναι ο γιατρός σας.
7. Μάθετε το οικογενειακό σας ιστορικό
Οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μπορούν να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν το οικογενειακό τους ιστορικό. Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε μητέρα ή αδερφή που είχε καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν ο συγγενής σας διαγνώστηκε σε νεαρή ηλικία. Το να έχετε πολλά μέλη της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων των ανδρών) που είχαν καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών ή του προστάτη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
8. Μην ξεχνάτε τις μαστογραφίες
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού με μαστογραφία σώζει ζωές. Δεν βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου νωρίς όταν είναι πιο θεραπεύσιμο. Οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να κάνουν ετήσιες μαστογραφίες ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.
Οι γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο νωρίτερα. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό μέχρι την ηλικία των 30 ετών σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζετε και εάν θα ωφεληθείτε από τον προγενέστερο έλεγχο.
Επειδή οι τακτικές αυτοεξετάσεις μαστών δεν έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες, δεν συνιστώνται για προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, το να γνωρίζετε το στήθος σας είναι το κλειδί. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση ή την αίσθηση του μαστού σας.