Ο πόνος στο στήθος (μασταλγία) μπορεί να περιγραφεί ως ευαισθησία, πόνος ή σφίξιμο στον ιστό του μαστού. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή μπορεί να εμφανίζεται μόνο περιστασιακά και μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Μπορεί να προκύψει:
- Μόλις λίγες μέρες το μήνα, στις δύο με τρεις ημέρες πριν από την περίοδο. Αυτός ο φυσιολογικός, ήπιος έως μέτριος πόνος επηρεάζει και τους δύο μαστούς.
- Μια εβδομάδα ή περισσότερο κάθε μήνα, ξεκινώντας πριν από την περίοδο και μερικές φορές συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο πόνος μπορεί να είναι μέτριος ή σοβαρός και επηρεάζει και τους δύο μαστούς.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, δεν σχετίζεται με έμμηνο κύκλο.
Στους άνδρες, ο πόνος στο στήθος προκαλείται συχνότερα από μια κατάσταση που ονομάζεται γυναικομαστία. Αυτό αναφέρεται σε μια αύξηση στην ποσότητα του ιστού του αδένα του μαστού που προκαλείται από μια ανισορροπία των ορμονών οιστρογόνου και τεστοστερόνης. Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο μαστούς, μερικές φορές ανομοιόμορφα.
Τις περισσότερες φορές, ο πόνος του μαστού σηματοδοτεί μια μη καρκινική (καλοήθη) κατάσταση του μαστού και σπάνια υποδεικνύει καρκίνο του μαστού. Πρέπει να αξιολογηθεί ο ανεξήγητος πόνος στο στήθος που δεν υποχωρεί μετά από έναν ή δύο εμμηνορροϊκούς κύκλους ή που επιμένει μετά την εμμηνόπαυση ή ο πόνος στο στήθος που δεν φαίνεται να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές.
Συμπτώματα
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι κυκλικός ή μη κυκλικός. Κυκλικό σημαίνει ότι ο πόνος εμφανίζεται σε κανονικό μοτίβο. Μη κυκλικός σημαίνει ότι ο πόνος είναι σταθερός ή ότι δεν υπάρχει κανονικό μοτίβο. Κάθε τύπος πόνου στο στήθος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά πόνου στο στήθος
- Κυκλικός πόνος στο στήθος
- Σαφώς σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών
- Συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο ή εξογκώματα του μαστού
- Συνήθως επηρεάζει και τους δύο μαστούς, ιδιαίτερα το άνω, εξωτερικό τμήμα
- Ενισχύεται κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων πριν από την έναρξη της περιόδου και στη συνέχεια χαλαρώνει.
- Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άτομα στα 20 και 30 τους, καθώς και άτομα στα 40 που βρίσκονται σε μετάβαση στην εμμηνόπαυση
- Μη κυκλικός πόνος στο στήθος
- Άσχετο με την περίοδο
- Σταθερός ή διακοπτόμενος
- Συνήθως προσβάλλει το ένα στήθος, σε εντοπισμένη περιοχή, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί πιο διάχυτα σε όλο το στήθος
- Στις γυναίκες, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μετά την εμμηνόπαυση
Εξωμαστικός πόνος στο στήθος
Ο όρος εξωμαστικός σημαίνει εκτός του μαστού. Ο εξωμαστικός πόνος του μαστού μοιάζει σαν να ξεκινά από τον ιστό του μαστού, αλλά η πηγή του βρίσκεται στην πραγματικότητα έξω από την περιοχή του μαστού. Το τράβηγμα ενός μυός στο στήθος, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο θώρακα που εξαπλώνεται στο στήθος. Η αρθρίτιδα που περιλαμβάνει τον χόνδρο στο στήθος, γνωστή και ως κοστοχονδρίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.
Πότε να δείτε γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν ο πόνος στο στήθος:
- Συνεχίζεται καθημερινά για περισσότερο από μερικές εβδομάδες
- Εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του μαστού σας
- Φαίνεται να χειροτερεύει με τον καιρό
- Παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες
- Σας ξυπνάει από τον ύπνο
Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι πολύ χαμηλός σε άτομα των οποίων το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στήθος, αλλά εάν ο γιατρός σας συστήσει μια αξιολόγηση, είναι σημαντικό να το ακολουθήσετε.
Πρόληψη
Τα παρακάτω βήματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των αιτιών του πόνου στο στήθος, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους.
- Αποφύγετε την ορμονοθεραπεία εάν είναι δυνατόν.
- Αποφύγετε φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πόνο στο στήθος ή τον επιδεινώνουν.
- Φορέστε ένα σωστά τοποθετημένο στηθόδεσμο και φορέστε ένα αθλητικό στηθόδεσμο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Δοκιμάστε τη θεραπεία χαλάρωσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων άγχους που σχετίζονται με έντονο πόνο στο στήθος.
- Περιορίστε την καφεΐνη, μια διατροφική αλλαγή που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν χρήσιμη, αν και οι μελέτες για την επίδραση της καφεΐνης στον πόνο στο στήθος και σε άλλα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα δεν έχουν καταλήξει.
- Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και τρώτε πιο σύνθετους υδατάνθρακες.
- Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αναλγητικό, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη αλλά ρωτήστε το γιατρό σας πόσο να πάρετε, καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ηπατική νόσο προβλήματα και άλλες παρενέργειες.