ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες. Mπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.

Η ουσιαστική υποστήριξη για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού και η χρηματοδότηση της έρευνας συνέβαλε στη δημιουργία προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η έγκαιρη ανίχνευση, μια νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα εξόγκωμα του μαστού που έχει διαφορετική αίσθηση από τον περιβάλλοντα ιστό
 • Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα ενός μαστού
 • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος
 • Μια νέα ανεστραμμένη θηλή
 • Ξεφλούδισμα, απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
 • Ερυθρότητα του δέρματος πάνω από το στήθος σας

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν ανακαλύψετε ένα εξόγκωμα ή άλλη αλλαγή στο στήθος σας – ακόμα κι αν μια πρόσφατη μαστογραφία ήταν φυσιολογική – κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για άμεση αξιολόγηση.

Αιτίες

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν ορισμένα κύτταρα του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται ανώμαλα. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται πιο γρήγορα από τα υγιή κύτταρα και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, σχηματίζοντας μία μάζα. Τα κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν (μετάσταση) μέσω του μαστού σας στους λεμφαδένες σας ή σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά συχνότερα με κύτταρα στους αγωγούς που παράγουν γάλα (διηθητικό καρκίνωμα του πόρου). Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να ξεκινήσει στον αδενικό ιστό που ονομάζεται λοβός (διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα) ή σε άλλα κύτταρα ή ιστούς εντός του μαστού.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορμονικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αλλά δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου αναπτύσσουν καρκίνο, ενώ άλλοι άνθρωποι με παράγοντες κινδύνου δεν το κάνουν ποτέ. Είναι πιθανό ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση της γενετικής σας σύνθεσης και του περιβάλλοντος σας.

Κληρονομικός καρκίνος του μαστού

Οι γιατροί εκτιμούν ότι περίπου το 5 με 10 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενεές μιας οικογένειας. Έχει εντοπιστεί ένας αριθμός κληρονομικών μεταλλαγμένων γονιδίων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Τα πιο γνωστά είναι το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 1 (BRCA1) και το γονίδιο του καρκίνου του μαστού 2 (BRCA2), τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και των ωοθηκών.

Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλων μορφών καρκίνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο BRCA ή σε άλλα γονίδια που περνούν από την οικογένειά σας.

Παράγοντες κινδύνου

Ένας παράγοντας κινδύνου καρκίνου του μαστού είναι οτιδήποτε κάνει πιο πιθανό να πάθετε καρκίνο του μαστού. Πολλές γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου εκτός από το να είναι απλώς γυναίκες.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.
 • Προσωπικό ιστορικό παθήσεων του μαστού. Εάν είχατε βιοψία μαστού που ανακάλυψε λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) ή άτυπη υπερπλασία του μαστού, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν είχατε καρκίνο του μαστού στο ένα στήθος, έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε και στον άλλο μαστό.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού σας αυξάνεται. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
 • Κληρονομικά γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να μεταδοθούν από τους γονείς στα παιδιά. Οι πιο γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις αναφέρονται ως BRCA1 και BRCA2.
 • Έκθεση σε ακτινοβολία. Εάν λάβατε ακτινοθεραπεία στο στήθος σας ως παιδί ή νεαρός ενήλικας, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
 • Έναρξη εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία. Εάν ξεκινήσατε την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.
 • Μεταεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα ορμονικής θεραπείας που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώνεται όταν οι γυναίκες σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα.
 • Κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πρόληψη

Η πραγματοποίηση αλλαγών στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

 • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε να ξεκινήσετε τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, όπως κλινικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες.
 • Μιλήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους του προσυμπτωματικού ελέγχου. Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε ποιες στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για εσάς.
 • Εξοικειωθείτε με το στήθος σας μέσω της αυτοεξέτασης μαστού για ευαισθητοποίηση του μαστού. Οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να εξοικειωθούν με το στήθος τους επιθεωρώντας το κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης μαστού για την επίγνωση του μαστού. Εάν υπάρχει νέα αλλαγή, εξογκώματα ή άλλα ασυνήθιστα σημάδια στο στήθος σας, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα, εάν επιλέξετε να πίνετε.
 • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
 • Περιορίστε τη μεταεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Η συνδυασμένη ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους της ορμονοθεραπείας.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν το βάρος σας είναι υγιές, προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτό το βάρος. Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ρωτήστε το γιατρό σας για υγιεινές στρατηγικές για να το πετύχετε.
 • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επιλέγουν υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αντί για το βούτυρο και το ψάρι αντί για το κόκκινο κρέας.