ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑΤΑ

Το ινοαδένωμα είναι ένα συμπαγές εξόγκωμα του μαστού. Αυτό το εξόγκωμα του μαστού δεν είναι καρκίνος. Ένα ινοαδένωμα συμβαίνει συχνότερα μεταξύ 15 και 35 ετών. Αλλά μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε οποιαδήποτε έχει περίοδο.

Εάν έχετε ινοαδένωμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να προσέχετε για αλλαγές στο μέγεθος ή την αίσθηση του. Μπορεί να χρειαστείτε βιοψία για να ελέγξετε το εξόγκωμα ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Πολλά ινοαδενώματα δεν χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία.

Συμπτώματα

Ένα ινοαδένωμα συχνά αναπτύσσεται αργά. Το μέσο μέγεθος είναι περίπου 2,5 εκατοστά. Ένα ινοαδένωμα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι τρυφερό ή να προκαλεί πόνο λίγες μέρες πριν την περίοδό σας. Ένα μεγάλο ινοαδένωμα μπορεί να πονάει όταν το αγγίζετε. Αλλά τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος εξογκώματος του μαστού δεν προκαλεί πόνο. Μπορεί να έχετε ένα μόνο ινοαδένωμα ή περισσότερα από ένα. Μπορούν να εμφανιστούν στον έναν ή και στους δύο μαστούς.

Μερικά ινοαδενώματα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα συρρικνώνονται στους εφήβους για πολλούς μήνες έως μερικά χρόνια. Στη συνέχεια εξαφανίζονται. Τα ινοαδενώματα μπορεί επίσης να αλλάξουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να συρρικνωθούν μετά την εμμηνόπαυση.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν:

 • Ανακαλύψετε ένα νέο όγκο στο στήθος
 • Παρατηρήστε άλλες αλλαγές στο στήθος σας
 • Παρατηρήσατε ότι ένα εξόγκωμα στήθους που είχατε ελέγξει στο παρελθόν έχει αυξηθεί ή αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο

Αιτίες

Η αιτία των ινοαδενωμάτων δεν είναι γνωστή. Μπορεί να σχετίζονται με ορμόνες που ελέγχουν την περίοδό σας. Οι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι ινοαδενωμάτων και συναφών εξογκωμάτων του μαστού μπορεί να μην δρουν το ίδιο με τα τυπικά ινοαδενώματα. Αυτοί οι τύποι εξογκωμάτων στο στήθος περιλαμβάνουν:

 • Σύνθετα ινοαδενώματα. Πρόκειται για ινοαδενώματα που μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν να πιέσουν ή να μετατοπίσουν τον κοντινό ιστό του μαστού.
 • Γιγαντιαία ινοαδενώματα. Τα γιγάντια ινοαδενώματα αναπτύσσονται γρήγορα σε μέγεθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά. Μπορούν επίσης να πιέσουν τον κοντινό ιστό του μαστού ή να τον σπρώξουν από τη θέση του.
 • Φυλλοειδής όγκοι. Οι φυλλοειδής όγκοι και τα ινοαδενώματα αποτελούνται από παρόμοιους ιστούς. Αλλά κάτω από ένα μικροσκόπιο, οι φυλλοειδής όγκοι φαίνονται διαφορετικοί από τα ινοαδενώματα. Αυτοί συνήθως έχουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ταχύτερη ανάπτυξη. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι καρκίνος. Αλλά ορισμένοι φυλλοειδής όγκοι μπορεί να είναι καρκίνος ή θα μπορούσαν να γίνουν.

Θεραπεία

Συχνά, τα ινοαδενώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός ταχέως αναπτυσσόμενου ινοαδενώματος.

Πότε δεν χρειάζεται θεραπεία;

Εάν τα αποτελέσματα μιας απεικονιστικής εξέτασης και βιοψίας δείξουν ότι το εξόγκωμα του μαστού σας είναι ινοαδένωμα, μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Όταν αποφασίζετε για χειρουργική επέμβαση, έχετε υπόψη σας τα εξής:

 • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του μαστού σας.
 • Τα ινοαδενώματα μερικές φορές συρρικνώνονται ή υποχωρούν από μόνα τους.
 • Τα ινοαδενώματα μπορεί να παραμείνουν ως έχουν χωρίς καμία αλλαγή.

Εάν αποφασίσετε να μην υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει επισκέψεις παρακολούθησης για να παρακολουθήσετε το ινοαδένωμα. Σε αυτές τις επισκέψεις, μπορεί να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε για αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος του όγκου του μαστού. Ενδιάμεσα στις επισκέψεις, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας.

Πότε μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση;

Εάν τα αποτελέσματα από μια απεικονιστική εξέταση ή βιοψία είναι ανησυχητικά για τον γιατρό σας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν το ινοαδένωμα είναι μεγάλο, μεγαλώνει γρήγορα ή προκαλεί συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση είναι η τυπική θεραπεία για γιγάντια ινοαδενώματα και φυλλοειδής όγκους. Οι διαδικασίες για την αφαίρεση ενός ινοαδενώματος περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική εκτομή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι για να αφαιρέσει ολόκληρο το ινοαδένωμα.
 • Ψήξη. Σε αυτή τη διαδικασία, μια λεπτή συσκευή σε σχήμα ράβδου εισάγεται μέσω του δέρματος του μαστού στο ινοαδένωμα. Η συσκευή κρυώνει πολύ και παγώνει τον ιστό. Αυτό καταστρέφει το ινοαδένωμα.

Μετά τη θεραπεία, μπορεί να σχηματιστούν και άλλα ινοαδενώματα. Εάν βρείτε νέο όγκο στο στήθος, ενημερώστε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξέταση με υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή βιοψία για να δείτε εάν το νέο εξόγκωμα του μαστού είναι ινοαδένωμα ή άλλη πάθηση του μαστού.